středa 24. července 2013

Rezistence - Veronica Roth



Autor : Veronica Roth
Název : Rezistence (Insurgent)
Série : Divergence (Divergent)
Díl : 2.
Nakladatel : CooBoo
Datum vydání: 2012/09
Počet stran : 352
Cena : 350,-


Insurgent (Divergent, #2)Anotace :
Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?




Pokračování prvního velmi úspěšného dílu. Divergence mě hodně zaujala a proto jsem se na 2.díl moc těšila. Děj od začátku přímo navazuje na díl první a během celého příběhu se řeší hlavně to, jak vyřešit spor se Sečtělými, kteří se snaží o nadvládu nad všemi frakcemi. Do cesty příjdou také tzv.odpadlíci, kteří ke konci udělaji i dost velký převrat. Kromě této hlavní dějové linie ale můžete nahlédnout i do vztahu Tris a Tobiase a odhalování různých tajemství a pravd, které dělaji příběh ještě silnějším.

UPOZORNĚNÍ - Vzhledem k tomu, že se jedná o recenzi druhého dílu této série, pochopitelně obsahuje spoilery z prvního dílu a  v části "Postavy" a "Mé dojmy" k druhému dílu

Tris - Nebudu to tajit, vážně ji nemám po tomhle díle moc ráda. Všechna rozhodnutí, která udělala pro mě byla katastrofální, lezla mi na nervy a měla jsem sto chutí po ní začít ječet nebo ji rovnou nafackovat. No vážně, je sice hezké, že je tak obětavá, statečná asi to myslela dobře...Ale proč proboha nikdy neposlechne ostatní a na všechno má vlastní hlavu. Ne, tohle chování se mi prostě u ní nelíbilo. Navíc mě mrzelo jak se pořád vzpírala a hádala s Tobiasem :(

Tobias - Nemám co vytknout, myslím že svou roli si zachoval a choval se správně. Občas mi ho bylo líto, jak na něj Tris pořád zbytečně vyjížděla, ale to už jsem zmínila výše.

Caleb - Hodný bráška Tris...Hodně mě zklamalo, když se dal k zrádcům v sečtělosti. Pořád jsem tomu nemohla uvěřit a doufám že v tom snad bude nějaké vysvětlení, protože mi to k jeho postavě moc nesedí.

Marcus/ Evelyn - Rodiče Tobiase jsou pro mě záhadou. Pořád si jimi nejsem úplně jistá. Evelyn rozhodně nebude nějak kladná postava (už podle toho konce) ale Marcus mi v některých částech připadal skoro fajn..Ale vzhledem k minulosti a to jak se choval k Tobiasovi, nevím co si o něm mám myslet.

Peter - Neměla jsem ho ráda, ale v tomhle díle jsem z něho měla vyloženě radost. Celou tu dobu, kdy Tris věznili u sečtělých jsem věřila, že Peter není ten špatný. No a když Tris zachránil a pomohl utéct, tak jsem skoro jásala nadšením. Vážně mě to potěšilo.

 Obálka je opět přenádherná, stejně jako u prvního dílu. Kdybych si měla vybrat, tak se mi asi o trošičku více líbí právě obálka Rezistence ;-)

Insurgent (Divergent, #2) Insurgent (Divergent, #2) Die Bestimmung - Tödliche Wahrheit (Divergent, #2) Бунтовници (Дивергенти, #2)
Tak tedy k mým dojmům. Bylo zde hodně zajímavých chvil ale i hodně věcí které mi trochu vadily nebo jsem si nebyla jistá. První polovina knihy byla na můj vkus trochu bez akce. Ikdyž mě kniha bavila, je pravda že začátek nebyl až tak bezva. Zato druhá polovina knihy byla opravdu hodně napínavá. Mezi rozhodně tu nejlepší část považuji, když Tris dobrovolně odešla do Sečtělosti, byla vězněna v cele a čekala na smrt. Bylo to pro mě hrozně depresivní a zároveň děsivě, když jsem se vžila do role Tris. Tahle část mě bavila asi nejvíc. A i způsob jakým se dostala ven mě potěšila (viz.Peter).
Jak už jsem zmiňovala, Tris mi lezla na nervy. Nejvíce mě samozřejmě naštvala jak odešla do Sečtělosti a přitom ještě těsně předtím Tobiasovi kecala jak ji může věřit a že přísahá že tam nepůjde a tak dále. Vážně mě totálně naštvala. Stejně tak když se spojila s Marcusem za zády Tobiase. Prostě mi tenhle jejich vztah v Rezistenci vadil a byla jsem naštvaná, jak měli v jednom kuse nějaké spory.
Zajímavým pozdvižením byli i Odpadlíci. A stejně tak i ta "děsně tajná nahrávka", kvůli které byli všichni ochotní zabíjet. Moc jsem nepochopila, co přesně tím bylo myšleno. Snad jen to, že za oplocením Chicaga "něco/někdo" je. Čekala jsem ale trochu větší pravdu no :D Konec mě ale úplně zabil, napínavěji už to snad skončit ani nemohlo. Mimochodem, pořád mi tak trochu nedochází, jakou roli v celém příběhu hrajou Divergentní a proč jsou tak důležití/nebezpeční.


 K samotnému hodnocení. Kdybych měla porovnat s prvním dílem, tak bohužel první díl se mi líbil víc, ale tak už to většinou bývá. Krom toho že jsem byla chvílemi naštvaná, vydeptaná nebo smutná, bylo to celkově super :) Musím říct, že konec byl hodně zajímavý a vypadá to, že teď se nebude válčit proti Sečtělým, ale Odpadlíkům.. A co se teda skrývá za tím oplocením? No, jsem opravdu na poslední díl hodně zvědavá. Vzhledem k tomu, že Rezistence mi připadala o trošku slabší než první díl, dávám ji 3 hvězdičky ;-)


+ recenze na 1.díl ZDE

3 komentáře:

  1. Hneď som si zalúbila Evelyn, lebo má rovnaké meno ako ja 8D len sa píše s iným i. Ale jej povahu rada nemám, nemala by som si s ňou ani čo povedať v realite, tiež si myslím, že sa z nej vyvinie niečo záporné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš krásné jméno :O! Té knižní Evelyn ale taky moc nevěřím, nemám ji ráda :D

      Vymazat
  2. Rezistenci bych si chtěla přečíst.. :)))

    OdpovědětVymazat